Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd

In natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd ontdek je de kracht en waarde van de natuur. Jarenlang werd het gebied ontgrind. Die grondstoffen werden gedurende eeuwen aangevoerd en afgezet door de Maas. Nu is Negenoord-Kerkeweerd opnieuw ingericht en teruggegeven aan de natuur. Konikpaarden en Gallowayrunderen beheren jaarrond dit gebied. Zij zorgen dat er een mozaïekstructuur ontstaat met open plekken, bloemrijke ruigtes en bosjes. Sinds kort helpen ook bevers als ‘landschapsarchitecten’ een tandje mee. Dankzij deze grote knagers en de aanvoer van kalkrijk grind en zaden uit het zuiden, vind je in dit natuurgebied bloemen en planten terug die je elders in Limburg (behalve in de Maasvallei) bijna niet tegenkomt.

Van dat bloemenparadijs profiteren op hun beurt weer een heleboel vlinders en bijen, zoals de zeldzame knautiabij en de kleine parelmoervlinder.

Centraal in het gebied staat een stamplemen uitkijktoren, uniek vervaardigd met natuurlijk materiaal uit de omgeving. Na een korte klim in de toren, krijg je als beloning een adembenemend panorama van uitgestrekte natuur te zien.

Download hier de wandelfolder en ontdek dit natuurgebied

Word lid van natuurvereniging Limburgs Landschap en bescherm dit natuurgebied

Meer info:

Limburgs Landschap VZW
T +32 (0)11 53 02 50
info@limburgs-landschap.be
www.limburgs-landschap.be/negenoord-kerkeweerd/

Naar top